SEMESTERDOSSIER


Welkom in het jaar 2020, een onverwachts tijdperk vol met nieuwe obstakels en overwinningen. Bij dit nieuwe jaar komt een nieuw semester kijken, semester 4 om precies te zijn. Daarbij hoort een natuurlijk ook een nieuw semesterdossier, hierin laat ik mijn proces zien door het semester heen, oude en nieuwe vaardigheden zullen hier tevoorschijn komen.
Deze site is een vervolg op mijn studie in het maken van sites met html, css & javascript (Dus geen standaard wix-site). Zo heb ik nu ook web-animaties in de site verwerkt. Om het goed te ervaren is het raad ik je aan om het in Firefox, Chrome of Edge te openen (geen safari) anders kan je geen video's zien.




* IDENTITEIT, kut spelfout



PROJECT 1: CHANGING IMAGE

Zorg Rondom Levenseinde

Dit semester zijn wij aan een groepsproject begonnen, samen met Annika, Cheyenne & Milou waren wij ingedeeld om voor het Lectoraat: Zorg rondom het levenseinde van Avans onderzoek te doen naar hun identiteit en imago.
Vanuit het lectoraat was er de vraag om te laten zien aan studenten van de zorg dat het lectoraat om veel meer dan levenseinde gaat.

Dit semester zijn wij aan een groepsproject begonnen, samen met Annika, Cheyenne & Milou waren wij ingedeeld om voor het Lectoraat: Zorg rondom het levenseinde van Avans onderzoek te doen naar hun identiteit en imago.
Vanuit het lectoraat was er de vraag om te laten zien aan studenten van de zorg dat het lectoraat om veel meer dan levenseinde gaat.

Pre Interview

Zo begonnen wij met onze presearch, veel informatie verzamelen over palliatieve zorg en het lectoraat. Er was al een taakverdeling, moodboards en ook een online mappenstructuur zodat iedereen overal bij kon. Ook hadden wij uitgebreid de tijd genomen om vragen te bedenken voor het interview wat wij zouden hebben met de lector Michael Echteld.

logo
mindmap

door Annika


Post Interview

Met een duidelijke presentatie achter de rug wisten wij nu veel beter waar het lectoraat voor stond en kregen wij ook een beter idee wat wij moesten doen. Een belangrijk punt was dus dat het niet gaat om de dood, maar goede zorg rondom de dood.

Communicatie rondom het project

Tijdens het werken rondom het project ontstonden er kleine problemen rondom de communicatie met een persoon. Zelf had ik op het begin niet door dat er een probleem was maar na een goed gesprek kregen wij meer perspectief wat er beter kon. Daar hebben wij toen hard aan gewerkt om alles veel duidelijker te communiceren, door middel van alles goed door te geven in groepsapps en duidelijk online zetten. Daarna ging alles een stuk beten, er bleef wel wat frictie het hele project lang wat wel jammer was. 

Concept

Cheyenne en ik stonden er een tijdje alleen voor, Annika en Milou waren een lange tijd beide erg ziek. Dus toen hebben wij met z'n tweeën besloten om een ladder of abstraction te maken, met in het midden: "Hoe veranderen wij de manier waarom studenten naar palliatieve zorg kijken?" Na het helemaal ingevuld te hebben waren wij het er over eens dat de online aanwezigheid van het lectoraat duidelijker moest worden, bijvoorbeeld een instagram pagina met veel uitleg en mooie vormgeving over de opleiding. Zo gingen wij in de laatste weken aan de slag op zoek naar een stijl waarin wij konden werken dat ontwikkelde wij ook verder in de innovatie lessen. 
Mijn uitwerking was uiteindelijk een paar kleine uitleganimaties die je online kan inzetten.
Daarnaast waren er ook nog uitingen gemaakt in de vorm van posters door Annika en een meer ruimtelijk concept door Milou.

door Annika

Door Cheyenne

Door Mijzelf (Ja ik weet het kleur is anders, komt door de codex)

Door Annika

Door Annika

Door Milou

Presentatie

De presentatie voor het lectoraat zelf ging goed, we hadden als groep van te voren nog goed alles doorgenomen, het was ook weer goed om zo een tijd later op het project terug te kijken en kleine aanpassingen te doen. 
Het presenteren via teams voor het lectoraat en de klasgenoten ging ook erg goed. Het verhaal communiceerde duidelijk en de mensen van het lectoraat waren tevreden ook waren overwogen ze om het idee van Milou verder door te ontwikkelen.

Conclusie

Het was een interessante samenwerking en ik had er weer veel van geleerd, iedereen denkt natuurlijk weer anders en het is goed om een goed inlevingsgevoel te hebben en open te staan voor andere ideeën en meningen.
De presentatie voor het lectoraat ging ook goed en het was zeer helder voor het team.
Waar ik zelf tegen het einde mee zat is dat dit een blijvend probleem is totdat het lectoraat echt besluit iets te gaan doen, ik had nu het idee alsof het allemaal bij concepten is gebleven die in een la blijven liggen. 






PROJECT 2: BUILDING IDENTITY

Rijkdom

Wat is geld nog als je er zo veel van hebt, wat maken prijzen dan nog uit? Dat vroeg ik mij tijdens het maken van dit project.
Soms als ik over straat loop zie ik mensen met peperdure auto's, pakken en horloges maar ook de gigantische huizen. Ik vraag mij af "Waarom?" 
Waarom heb je deze veelte dure dure spullen nodig en hoe verbeterd dit je leven?

Context

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik mij veel bezig houd met thema's zoals laatkapitalisme, socialistische ideologie en open-source. Maar ik woon in de Zandberg een rijke wijk in Breda waar veel grote huizen en auto's te zien zijn.
Vanuit deze dingen ben ik gaan nadenken over rijkdom.



Materiële rijkdom

Het onderzoek begon, ik ging het boek Kapitaal in de 21e eeuw door Thomas Piketty lezen, luisterde naar podcasts over luxe in ontwerp en nog een hoop andere bronnen. Ook ging ik beelden maken, alleen was het al snel duidelijk dat ik niet echt een concreet plan had wat ik wilde maken. Dit heeft mij het hele project achterna gezeten.

Er zijn beelden gemaakt zoals de Rijk-O-Meter een klein idee waarbij ik dure en goedkope voorwerpen met elkaar ging vergelijken.
Vanaf het begin had het al een duidelijke toon van het rijke goedkoop maken.




Spirituele rijkdom

Wat wel een belangrijke stap in mijn proces is geweest is het verkennen van het begrip rijkdom. Zo ben ik voor mijzelf gaan bepalen wat rijkdom betekend, en ik heb een kleine survey rondgestuurd met de vraag: Wat betekend rijkdom voor jou? Daar heb ik veel verschillende antwoorden op gekregen en ook meer perspectief. Eigenlijk was het niet compleet genoeg want ik had het ook daadwerkelijk aan de doelgroep de rijken moeten vragen.



Materiële rijkdom II: the return

Er was weer een probleem, wat ga ik met al die definities doen? Ik had geen idee en op advies was ik daarom weer terug gegaan naar de meer materiële kant van rijkdom. Maar nu wat concreter, ik moest brutaler zijn en meer durven. Zo begon ik letters uit een tijdschrift te knippen met het idee om iets met een losgeldbrief-achtige stijl te maken. Daarmee maakte ik vier collage's waarmee ik een solide stap zette met een eigen stijl te ontwikkelen.
Met deze vier collage's wilde ik rijke producten goedkoop maken door middel van deze vormgeving.

Goedkoop zag het er zeker uit maar zelf wilde ik de stijl nog verder doorontwikkelen naar iets nog meer eigens. Met het hele visuele gedeelte ging het toen wel goed maar het bericht wat ik wilde overbrengen bleef nog achter ook omdat ik het zelf nog niet helder had.
Ook maakte ik bij de innovatielessen beelden met de uitgeknipte letters maar daarbij plakte ik het over video's heen, de eerste video was bedoelt als een soort speculatieve mening van een rijke over drie auto's die langs de weg stonden.


Stijlontwikkeling



dit met 76 letters


Eindsprint

De laatste weken zijn in beeld dit semester ging ondanks alles razend snel. Ik begon de druk te voelen, ik was onzeker en had veel stres. Met alles wat stroef verliep besloot ik om voor de laatste week aan iets te werken wat meer concreet was. In mijn hoofd had ik al langer het idee zitten om een reclamefolder te maken (grappig want daar kwam ook een deel van mijn inspiratie voor de vormgeving uit). In deze folder ging ik net zoals de collage eigendommen belachelijk maken door het zeer goedkoop vorm te geven. Ik ben nog door vele rijke buurten in Breda rondgelopen met mijn camera (Zandberg, Ginneken, Ruitersbos), daar heb ik een hoop video's en foto's gemaakt voor inspiratie en ook voor de folder.
Het in elkaar zetten van de folder kostte veel tijd. De kleur, compositie en typografie was een hoop werk om allemaal goed te krijgen. Uiteindelijk was het soort van af, in ieder geval presenteerbaar. 

Presentatie

Ondanks dat ik niet helemaal achter mijn eindwerk sta, vond ik het wel erg belangrijk om een duidelijke presentatie te geven die niet als een verdediging aanvoelt. Dat heb ik dus ook gedaan, er zat een goede opbouw in met een kleine uitleg van mijn zoektocht met visuele voorbeelden. Ook had ik een tekst voorbereid zodat ik niet vast ging lopen. En achteraf heb ik goede feedback van de medestudenten gekregen.



Reflectie

Dit project.. Dit vervloekte project! Wat ging er fout? Wat ik merk is dat ik een hoop moeilijke thematiek erg interessant vind om mee aan de slag te gaan, dan vergeet ik hoe complex het thema kan zijn en raak ik focus kwijt. Het kan zijn door het gebrek van kennis of perspectief. Ook testen kan ik moeilijk vinden om te doen, ik ben niet iemand die bijvoorbeeld mensen op straat snel zou aanspreken, ik observeer liever en laat mensen reageren op wat ze zien. 
Wat ging er goed? Het maak proces is nooit volledig stil komen te staan, ja er waren momenten dat er minder focus was maar over het algemeen is er continu output geweest. Daar ben ik erg blij mee.

Ook heb ik veel stappen gemaakt in het ontwikkelen van een eigen stijl, ik merk dat ik niet bang ben om iets echt goed fout lelijks te maken. Ik houd veel van een mooi strak ontwerp maar vind het vaak interessanter om het vieze op te zoeken, het staat mij toe om experimenteler te werken dan eerder. Er zijn veel feedback momenten geweest, ook extern. Zo ben ik een dag naar het Electron geweest en heb daar van twee afgestudeerde GRO'ers feedback gekregen.
Ook ben ik er zelf wel van overtuigd dat dit meer een groot onderzoek naar stijl is geweest, dat is goed te zien in alle stappen van mijn proces.



INNOVATIE

Fluid Identity

De eerste lessen wist ik niet zo goed hoe ik een fluïde identiteit rondom de strakke huisstijl van het Avans & het lectoraat ZRL kon maken. Daar zat ik best wel mee Daarom begon ik maar met animaties en variaties te maken van de naam.
Ondertussen was ik klasgenoten heel veel aan het helpen om te zorgen dat ze een basis hadden in After Effects.
Uiteindelijk heb ik wel een consistent eindwerk voor deze opdracht gemaakt.


Eindproducten


Framing research

Voor mij waren deze lessen een goede manier om te kijken hoe ik video in combinatie met project 2 kon gebruiken. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de uitgeknipte letters, die heb ik over video's heen gezet met een soort van gemaakte mening over de gefilmde middelen.



VISUELE EXPERTISE

Les 1 - Jamsessies

Samen met Camiel uit GRO-A ben ik gaan jammen, zoals Jurgen ons had uitgelegd.

Na een ochtend op papier te werk zijn gegaan begonnen we in de middag in het techlab met projectoren te expirimenteren, met materialen die wij konden vinden zoals schuimpjes en een klein boompje gingen wij beelden maken.


Les 3 - Expertise vanuit huis

Dit was de eerste visuele expertise les die via teams is was gegeven
Ik had een beetje moeite met verzinnen hoe ik verder ging op de vorige lessen dus ik ging maar beelden maken met verschillende voorwerpen die ik in mijn kamer kon vinden.
Een van die objecten was een bierdop die ik als een soort stempel had gebruikt, met als doel een soort van gif te maken.
Het andere voorwerp was een oude electrische tandenborstel waarmee ik soort van bandensporen of slangenhuid patronen mee ging maken.


Klik de afbeelding om naar het project te gaan.

link naar het visuele expertise project

LEERGEMEENSCHAPPEN

Leergemeenschappen was een vak waar ik tot het einde mee door ben gegaan, eerlijk gezegd had ik hier op vele momenten wel spijt van. Van tijd tot tijd voelde het alsof wij maar vormgevingsmachines waren, na wat gesprekken werd dit wel minder maar over het algemeen was de communicatie heel matig.


De Sociale Kaart

De opdracht vanuit Leergemeenschappen was om een sociale kaart voor de gemeente Dongen te ontwerpen. Individueel begonnen we eerst met kleine mockups te maken, maar al snel was de keuze gemaakt om verder te gaan met het ontwerp van Annika omdat die duidelijk het beste was.
Cheyenne ging aan de slag met de online variant van de kaart.
Het ontwerp wat je hier ziet is ook 95% door Annika gemaakt. Die andere 5% zijn miniscule aanpassingen en het gedeeltelijke ontwerp van de voorkant door mij.


Mantelzorg

Een andere groep die ik heb geholpen binnen leergemeenschappen zijn de mantelzorgers. Deze groep had wilde posters maken maar het was niet snel duidelijk waar ze terecht zouden komen en wat ze wilde communiceren. Dus ik kwam met de quote "Raap je oma eens op" dat was een goed begin qua tone of voice. Uiteindelijk na een hoop miscommunicatie was het idee om in de lokale krant van gemeente Dongen een poster met een stuk tekst over mantelzorg te maken, dit heb ik daarvoor gemaakt.




ANDERE PROJECTEN

Toerist In Eigen Land

Toerist In Eigen Land is een work in progress foto serie gemaakt in samenwerking met Machiel van Hoek (FOFI). In deze serie zijn wij opzoek naar vergaande glorie in Nederland, de ultieme toerismespots die eigenlijk heel treurig in werkelijkheid zijn. 
Zo zijn wij begonnen met een reis naar het Drielandenpunt, het hoogste punt van Nederland en een samenkomst van drie verschillende landen. Het klinkt net zo spannend als het is. Een treurige plaats waar niet veel te zien is, toch wordt het zo wel in beeld gebracht.

De tweede locatie(s) waar wij een zijn gegaan was ook een kleine wereldreis, de Hunnenbedden. Hier zijn er niet 1 maar 52, heel knap hoe ze vroeger stenen konden verplaatsen maar het zit hem meer in de marketing van provincie Drenthe. Zo was ons plan om de Hunnenbedhighway op te gaan, bij het gesloten Hunnenbedhighwayinfocenter (vanwege Covid-19) begon onze tocht. Zoekend naar de Hunnenbedden (duurde langer dan verwacht) kwamen we naar een paar teleurstellende 'Hunnenbedden' bij Emmen uiteindelijk aan in Borger, de Hunnenbedhoofdstad van Nederland. Borger is een klein dorp wat volledig in het thema staat van de grootste Hunnenbede hebben, een beetje treurig als dat het ding is wat jouw dorp relevantie kan geven maar ja. Door door het dorp heenrijdende kom je langs vele plekken die in het thema staan van de Hunnenbede zoals cafés, hotels en rotondes. Aan het einde is een historisch centrum, ook in het thema van tja... de Hunnenbedden. Ondanks dat het centrum gesloten was, was de grootste Hunnenbede zelf.






Werk voor de NOS

Ik ben nu al meer dan twee jaar werkzaam bij de NOS, dat begon met een afstudeerstage op mijn MBO. Tijdens dit semester ben ik weer een aantal keer werkzaam geweest maar wel vanuit huis. Hier zijn een aantal gemaakte werken in dit semester.






Tekengroeb

Na een initiatief van een aantal klasgenoten om productief te blijven heb ik mij aangesloten bij de Tekengroep van GRO B. Het idee was om dagelijks tekeningen, animaties, ontwerpen etc. te maken met een bepaald thema. De output werd naar een tijdje wel minder door drukte met het project en andere vakken.





Open-Source contributies

In mijn vrije tijd probeer ik nog steeds een bezig zijn met open-source projecten waar ik kan helpen, dat is dus meestal op het gebied van vorm. Het fijne aan deze projecten is de erg vriendelijke online gemeenschap. Omdat iedereen alles gratis doet en open staat voor feedback om uiteindelijk een beter product te maken.

Een van de dingen die ik hiermee heb gedaan een icon redesign voor een windows app: QuickLook, een app met meer dan 479.000 downloads.

Ook ben ik nou bezig met een icon redesign van de Eartrumpet app voor windows, een andere open source app. De feedback die je ontvangt van mede-ontwerpers en developers is heel interessant.