Beroepsoriëntatiedossier

Onno van den Dungen - Semester 7 - SETUP



1. Een introductie

2. Waarom Setup

3. Mijn taken

4. Project: Flyers voor de DDW

5. Project: Clickwork explainer

6. Project: Smartlappenworkshop

7. De Privacy Rede

8. Voortgang

9. Project: Tech Yoga

10. Tijdens de thuiswerkperiode

11. De Data Survivalguide

12. Tot slot



Een introductie

In de middelhoge bergen van Luxemburg, met goed gevulde rugzakken, was ik druk bezig met het opzetten van een tent. Terwijl we ook ravioli aan het bereiden waren met bruisend water, bedacht ik mij opeens "Oh shit mijn stage begint bijna!"

ravioli

Ravioli opgewarmd met Spa rood

De stage bij SETUP zou beginnen terwijl ik nog in Luxemburg was, dus ik pakte mijn telefoon erbij, met nauwelijks bereik opende ik mijn mailapp om een mailtje te sturen naar mijn stagebegeleider Frank-Jan. Door slechte voorbereiding en onduidelijke afspraken hadden we geen goede begindatum afgesproken.

Gelukkig was er geen probleem, een probleem, het team was zelf ook in vakantiemodus, dus kon ik zorgeloos mijn hike afmaken, rustig naar huis rijden en zo voorbereiden voor het begin van de stageperiode.

Hiken in de Mullerthal streek



Waarom SETUP?

Tijdens mijn zoektocht naar passende stagebedrijven was ik op zoek naar plekken die veel met ontwerp en technologie deden, zo kwam ik via een collega uit bij SETUP, een medialab in Utrecht die zich bezighouden met technologisch-ethische vraagstukken in de maatschappij. Samen met verschillende makers creëren ze werken over deze thematiek om het verder begrijpbaar te maken voor het publiek.

Zelf heb ik al een lange tijd een sterke mening over technologie, wat er allemaal goed en fout aan is en hoe we het kunnen verbeteren. Toch heb ik er nog nooit een uitgebreid project over gedaan, daar wil ik verandering in brengen, SETUP leek mij daarom ook een perfecte match, en dat dachten ze daar ook. Tijdens mijn sollicitatiegesprek was ik meteen aangenomen om er stage te komen lopen.

Artikelen op de website van SETUP.



Mijn taken

In de eerste week van de stage gingen ik, Frank-Jan (mijn stagebegeleider) en Jelle (de directeur) samen zitten om te kijken waar ik allemaal mee kon helpen, maar ook een eventueel eigen project wat ik kon doen.
Zo was een van mijn eerste taken om een aantal al gemaakte illustraties druk- en snijklaar te maken voor een plotter. Dit was deel van een al lopend project voor de belastingdienst die in het thema stond van ICT-vermindering. Zo ging ik dus aan de slag met een klassieke DTP-klus, waarbij ik ook meteen verantwoordelijk was voor het contact met de drukker.

Verder keken we ook naar andere projecten waar ik kon aansluiten, zoals vormgeving voor de Dutch Design Week, een begin maken aan de later uitgestelde jaarlijkse Privacy Rede die SETUP organiseert in de Tivoli, het inzetten van mijn animatie kennis, maar ook een eigen project waar ik de tijd voor kreeg.

Verder creëerde ik ook een set van bumpers die ze konden gebruiken in video's als een soort introkaart, daarmee ging er een wereld van animatie voor m'n collega's open.

Zo kwamen er wekelijks nieuwe taken bij die ik kon doen, zoals het op fleuren van de Instagrampagina, waar ze meer op wilde inzetten




Een bumper voor video's



Project: Flyers voor de DDW

Omdat SETUP samen met twee makers op DDW stond moest daarvoor ook wat promotiemateriaal en een korte uitleg komen, samen met Krista (pr) en Frank-Jan maakte ik de flyers hiervoor. Drukwerk was iets waar ik niet heel veel mee bezig was dus het was even een goede refresh om daar weer mee bezig te zijn. Alle stappen die genomen moeten worden voordat een bestand naar de drukker kan was soms best een gedoe, zo kwam ik er achter dat paars een van de meest moeilijke CMYK kleuren is om te drukken.



Project: Clickwork explainer

Aansluitend bij de DDW die voor ons in het thema stond van clickwork heb ik daar ook in een week tijd een uitleganimatie voor gemaakt. Iets wat ik vaak doe, daarom leek het mij een goed en uitdagend iets om dit ook toe te passen bij SETUP. Omdat ik het hele proces al in verschillende contexten ken, was dit niet het meest leerzame project, dat betekent niet dat het niet interessant was. Ik kon goed uitleggen aan het team wat ik van iedereen nodig had voor de animatie, dat maakte het organisatorisch juist goed om dat allemaal te kunnen managen.



Project:
Smartlappenworkshop

Een workshop die SETUP geeft is het maken van smartlappen met hulp van een AI die ze schrijft. Dit doen ze om AI beter uit te leggen wat je er mee kan. Een deel van de workshop is een website-interface, daarvoor had ik een robotje bedacht die energie krijgt van bier.



En iedereen vond de robot zo leuk dat ie ook op een muismat terecht kwam.



Project:
De Privacy Rede 2022

Jaarlijks of ja in hoeverre dat kan, organiseert SETUP samen met andere partijen de Privacy Rede, een evenement waarop een spreker komt vertellen over hoe Nederland op het digitale gebied er voor staat. Deze editie gaat met ex-politicus Kees Verhoeven zijn. Voor mij was daarbij de taak om een heel nieuw uiterlijk voor deze editie te creëren. Dat was best spannend aangezien ik nooit eerder voor een evenement het uiterlijk heb vormgegeven.

Na wat te experimenteren met letters, maakte ik een designsysteem voor de nieuwe editie. Bewegende en herhalende woorden van de privacy rede. Eerst een stilstaand beeld, maar later begonnen ze ook te bewegen in instagram promotiemateriaal.




Voortgang

Tijdens het online stagebezoek van Yvo heb ik samen met Frank-Jan een enthousiast gesprek gedaan waarbij het vooral veel positiviteit. We hebben het er over gehad dat mijn vormgeef- en animatieskills goed toe pas komen en dat Frank-Jan het fijn vind om iemand erbij te hebben die daarmee kan helpen. Yvo zag dat ook met het werk wat ik liet zien. Toen er werd gevraagd wat er eventueel nog beter kon, moest Frank-Jan even nadenken, maar gaf een goede opmerking: "het op tijd aangeven en vragen naar feedback" kon nog beter, daar was ik het zelf ook mee eens.

Begin november waren de voortgangsgesprekken, een moment om goed uit te leggen wat ik allemaal heb gedaan en geleerd. Zo wist ik tijdens deze presentatie veel werk te laten zien wat ik had gemaakt en waar ik trots op was. Alleen ik was iets heel belangrijks vergeten: Een goede reflectie. Doordat ik de presentatie snel in elkaar had gezet ontbrak die, waardoor er dus de indruk was dat ik niet reflecteerde tijdens mijn stage. Dat deed ik ook onvoldoende kwam ik later achter toen ik er over nadacht.

Een slide uit de beruchte voortgangspresentatie

Wel was ik al bezig in mijn hoofd, maar ook tijdens mijn eigen project om na te denken over een mogelijk afstudeerproject waarbij ik mijn onderzoek over datalekken gebruik en verder uitbreid, wat dat kan worden wist ik toen nog niet.



Project: Tech Yoga

Tech Yoga was een van de eerste projecten waar we het over hadden tijdens het eerste overleg, het idee was ontstaan tijdens een weekend bij de Nijverheid, een creatieve broedplaats vergelijkbaar met wat Electron was in Breda.
Yoga-oefeningen met een technologisch randje, want hoe ironisch het ook is, bij alle yoga en meditatie apps heb je je telefoon nodig, wat best gek is als je juist tot rust wilt komen. Daaruit zijn een set oefeningen ontstaan die je met je telefoon kan doen.

Zo ging ik aan de slag om een stijlonderzoek te doen naar diverse yoga apps om zo zelf een begin te maken aan een project wat uiteindelijk over de hele stageperiode liep. Hoewel ik niet de beste illustrator ben, wilde ik toch een poging doen met een illustratieve stijl, met simpele lijnen  en kleurrijke blobs op de achtergrond maakte ik het eerste opzetje. Wat ik moeilijk vond, is om een goede focus te vinden, ik merkte dat illustraties maken voor mij veel tijd komst en energie vraagt, en omdat het geen deadline had, maakte ik mij ook niet veel druk over hoe snel het allemaal ging.

Tech-Yoga tijdens het Setup Cultuurterras


De eerste stijlexpirimenten voor het Tech Yoga project.


Door de hele periode van vier maanden kwamen er stuk voor stuk, wanneer ik door de drukke momenten soms tijd had meer yogaposes bij. Waarbij het een flinke uitdaging was om de verhoudingen van de karakters en de poses goed te krijgen in de minimalistische stijl.


Alle yogaposes bij elkaar.

Uiteindelijk kwamen er ook teksten bij, geschreven door Frank-Jan, die bij iedere pose een passend verhaal had gemaakt en een korte uitleg. In overleggen zorgde we er ook voor dat alle poses door het boekje heen een logische flow hadden, we gaven ze verschillende moeilijkheidsgraden van 1 tot 3 sterren, en zorgde dat iedere pose een referentie had naar de pose waarop het gebaseerd was.

De uiteindelijke versie wordt gedrukt en wordt als een relatiegeschenk van SETUP gegeven. Een vet iets wat ik heb mogen ontwerpen.



Tijdens de thuiswerk-periode

De periode van het thuiswerken kwam weer terug, dat raakte mij wel even. Van twee maanden gezond contact hebben met je collega's en die dagelijks te zien, naar huis, opstaan uit bed, even douchen, de computer aanzetten, een ontbijtje tussendoor en gaan. Geen goedemorgens meer terwijl je je jas ophangt maar een berichtje op teams. Terug naar af, ik hoopte dat dit nooit meer het geval hoefde te zijn, maar hier zijn we dan toch weer. Ik merk aan mijzelf dat ik veel moeilijker aan het werk kom, mijn slaapritme is weer een stuk onregelmatiger geworden. Door het idee van thuiswerken, gaat voor mij samen met: 'dan hoef ik ook niet zo vroeg op te staan en kan ik later naar bed.' Daarnaast is de concentratie er ook slechter op geworden, vooral de eerste dagen van het fulltime thuiswerken zat ik uren lang naar een scherm te staren en mij schuldig te voelen dat ik niks kreeg gedaan.

Hierdoor heb ik wel weer gemerkt hoe veel moeilijker gaat als je een eigen project hebt, waarin je heel zoekend bent naar wat het precies moet zijn, hiervoor dingen maken en schrijven gaat voor mij veel lastiger. Het uitvoeren van duidelijke vormgevingstaken vond ik daarom ook fijn om te hebben. Die duidelijke opdrachten zoals: 'kan je deze poster even maken?'zijn fijn om aan te werken, een strakke deadline en resultaat.

Het vragen om feedback voor projecten gebeurt minder vaak omdat ik weinig contact opneem via Teams.

Door deze dingen verloor het project de structuur die ik juist nodig had.

Een vorm van productief-blijf-escapism waar ik vaak terug op viel, is het maken van icoontjes voor m'n open-source icon pack. Niet iets wat deel is van stage of schoolprojecten, maar enigszins wel iets wat je bezighoud met maken.

Geen liftselfies meer tijdesn het thuiswerken.



De Data Survivalguide

Met de ruimte die ik kreeg voor mijn eigen project, wilde ik iets doen waar mijn interesse lag en wat goed aansloot bij SETUP. Zo maakte ik verschillende concepten en woordwebben om tot één idee te komen, dit besprak ik wekelijks met Frank-Jan en Jelle, die mij hielpen om dit te concretiseren. Ik vond het vrij lastig om tot een goed idee te komen omdat voor mijn gevoel de lat redelijk hoog lag en ik een gevoel van druk voelde om te presteren met dit project.

Ik wilde iets doen met de machteloosheid rondom datalekken die vele mensen waaronder ikzelf ervaren. Het beginpunt hiervan was één specifieke lek van Allekabels.nl die door een of andere reden extra lullig voelde.

Het plan was om een survivalgids te maken die ging over datalekken, waarbij ik het in een stijl opmaakt die overeen komt met boeken zoals de SAS Survial guide, maar een andere uitdaging was om dit ook zo te schrijven.

Ik was tevreden met het idee en na wat besprekingen vonden de anderen het ook leuk. Het concept stond er alleen nu nog de uitwerking. Door drukke momenten tijdens de stage van allerlei projecten die er tussendoor komen had ik een stuk minder tijd om er aan te werken, dat zorgde er voor dat het een beetje naar de zijkant werd geschoven.

Stijlonderzoek voor de illustraties.



Uiteindelijk kreeg ik de laatste weken van de stage wat meer focus in het project, ik ging weer meer doen en had ook plezier in het maken van de illustraties en het schrijven van de teksten.



Tot slot

De stageperiode is fijn verlopen en het is een team waar ik in de toekomst ook graag mee samen zou werken, op tijd problemen aangeven blijft iets waar ik aan zou moeten blijven werken. Plannen gaat over het algemeen beter en beter omdat ik mijn prioriteiten wèl duidelijker aangeef, dat vinden de collega's ook fijn want dan weten ze wat ze kunnen verwachten van mij.

Ik merk dat ik al op een hoog professioneel niveau zit, klaar om aan het werk te gaan. Soms vergeet ik daardoor nog wel dat ik aan het studeren ben, en dat ik toch echt nog even het laatste half jaartje af moet maken. Overal om mij heen vragen mensen al of ik kan werken, bij SETUP, de NOS, maar ook aardig wat ZZP klussen. Deze drukte werd mij te veel, en omdat ik zelf toch nog even goed op de laatste periode wil kunnen focussen, wijs ik daarom regelmatig dingen af.

Voor mijn afstuderen wil ik verder gaan waar mijn stageproject is beëindigd, de thematiek datalekken blijft telkens maar weer relevant. Daarom wil ik het bij mijn afstuderen dit groter aanpakken dan dat ik dat tijdens mijn stageperiode heb kunnen doen. De kennis die ik heb opgedaan en de werkmethodes kunnen goed van pas komen.

BEKIJK HIER DE ONDERTEKENDE BEROEPSORIËNTATIE-FEEDBACKFORMULIER ↓


Einde.