Semesterdossier

Hoi! In dit gloednieuwe semesterdossier, neem ik je mee in mijn proces van het afstuderen.

Overzicht

0 · 1 · 2 · 3

Datalekken?

Voor een lange tijd heb ik gedacht dat ik het over datalekken ging hebben, de machteloosheid rondom dit gebeuren en de bedrijven die er achter zitten. Toch kwam ik er achter tijdens mijn onderzoek dat dit twee hele verschillende dingen zijn en dat er nog een heel groot onderscheid zit in de verschillende soorten datalekken. Daarnaast heb je ook nog de bedrijven, de Googles, Amazons en Facebooks van de wereld die ons uitbuiten en zo maximaal van ons willen profiteren. Dat verhaal kennen we inmiddels wel en is naar mijn mening al vaak genoeg verteld.

Door een lezing van Kees Verhoeven (ex-D66 Kamerlid) werd ik geïnspireerd om juist naar een hele andere hoek te kijken. Met zijn ervaring die hij op heeft gedaan in de Tweede Kamer heeft hij een grotere dreiging meegekregen op het gebied van digitalisering.

Onze overheid die het beste voor ons wilt, heeft de afgelopen jaren een aantal wetten doorgevoerd die zeer schadelijk zijn voor onze privacy en authenticiteit, daar schok ik van, ook werd ik boos. Het spoorde mij aan om te werk te gaan met deze ingewikkelde thematiek en dit aan te pakken op een ludieke manier, waardoor mensen deze wetten beter begrijpen en er ook goed over gaan nadenken.

Met dit concrete onderwerp ben ik klaar om mij te verdiepen in deze thematieken en zo mijn onderzoek van dit laatste semester te starten.

Het probleem

Dus, wat gebeurt er nou telkens precies? Overheidspartijen zoals de AIVD en MIVD willen ons beschermen tegen vele soorten dreigingen van over de hele wereld. Terrorisme, pedofilie, illegale handel, noem maar op. Dit wordt alleen moeilijk gemaakt door de limitaties die deze partijen hebben, toezichthoudende partijen zoals de AP, CIVD, CTIVD en de TIB maken dit alleen moeilijker. Daarom gebeurt het zelfs dat er onwettelijke beslissingen worden gemaakt door de beschermende partijen. Zo zijn ze meerdere keren al op de vingers getikt door toezichthouders dat het niet mag wat ze doen. De oplossing volgens de AIVD en MIVD: Zorgen dat de controlerende partijen minder bevoegdheden krijgen, zodat er niet meer gecontroleerd kan worden of alles conform de wet gebeurt.

Vertrouwen in de burger is er niet meer met deze wetten, we gaan langzaam richting een samenleving waarin we steeds meer gesurveilleerd wordt en waarin de overheid meer macht krijgt. Want soms vergeten we hoe een wet die nu een onschuldige en beschermende functie heeft, later in de toekomst door een ander kabinet op een hele andere manier ingezet kan worden.


Serious Games

Serious games zijn spellen die je iets willen leren, dat kan van alles zijn van wetenschappelijke en politieke thematieken tot meer kunstzinnige thematiek. Hier haal ik in mijn onderzoek veel inspiratie uit, ik vind games die een politiek thema aankaarten met goede game-mechanics een interessant gegeven om mee te werken, daarbij kun je denken aan spellen zoals Papers Please, This War of Mine, of de want minder bekendere A Hand With Many Fingers.


Papers Please - Lucas Pope

This War of Mine - 11 Bit Studios

A Hand With Many Fingers - Colestia

Eerste expirimenten

Klein probeersel

© Onno van den Dungen - 2022